תסמונת המעי הרגיז היא בעצם הפרעה בתנועה של כל דרכי העיכול אשר מתבטאת בכאב, עצירות או שלשול.
התסמינים הם התקפים של עצירות או שלשול ( או שניהם לסירוגין ) שמלווים בהתכווצות וכאב. הכאב יכול להיות עמום ומתמשך או כאב חזק ומכווץ לרוב בבטן תחתונה. יכולה להופיע גם תחושת נפיחות, הצטברות גזים, בחילה, כאב ראש, עייפות, דיכאון, חרדה. יציאה לרוב מחלישה את עוצמת הכאב.
יתכן והשלשול יהיה לא כאבים אך התאפיין בפתאומיות ודחיפות גדולה, יתכן ויופיע מיד לאחר הארוחה או מיד עם ההתעוררות בבוקר.
מתח רגשי יכול להחמיר את התופעה.
האבחנה למעי הרגיז ניתנת כאשר כל הבדיקות הגופניות (בדיקת דם, בדיקת צואה, מחלות מעיים דלקתיות, אולטרסאונד בטן, רנטגן של המעיים וקולונוסקופיה) תקינות.
הטיפול המערבי לרוב כולל שינוי תזונתי שכולל: הימנעות מכרוב וקטניות שקשים לעיכול ויכולים לגרום להצטברות גזים, הימנעות ממזון עתיר בשומן והימנעות ממוצרי חלב.
אם הבעיה העיקרית היא עצירות – אכילת כמות גדולה יותר של סיבים ושתייה מרובה של מים יכולה לעזור.
ברפואה הסינית מבצעים תשאול מקיף כדי להגיע לאבחנה מבדלת על פי התסמינים השונים, בנוסף מבצעים אבחנת לשון ודופק – על מנת למצוא ולטפל בשורש הבעיה.
על פי הראייה הסינית ישנם מס גורמים שיכולים לגרום לתסמונת המעי הרגיז:
אבחנה 1 מתייחסת לתקיעות של הכבד ותנועה לא סדירה של אנרגיה – אז הכאב ואי הסדירות של היציאות מוחמר בדיכאון, תסכול , סטרס או כעס.
אבחנה 2 מתייחסת לחולשה של אנרגיית הטחול – אז יש החמרה במצב על רקע של עייפות או דאגה, ויופיעו גם חוסר תאבון ויצירות רכות.
אבחנה 3 מתייחס לתקיעות / עודף בכבד שבעצם מציק לטחול החלש – אבחנה זו משלבת בין השתיים הקודמות- הכאב לרוב באזור הבטן עליונה ואמצעית ויחמיר בעייפות, דיכאון, דאגה או כעס.
אבחה 4 מתייחסת לחולשה של הכליות והלב – נראה החמרה בתסמינים בפחד וחרדה, למשל כמו לפני מבחן.
אבחנה 5 קשורה לתקיעות של מזון על רקע אכילת יתר.
מהלך הטיפול:
על פי האבחנה הסינית בוחרים את הנקודות המתאימות לדיקור ,
ובנוסף טיפול רפלקסולוגי שעובד על הסדרת מערכת העיכול והרגעה של סטרס מקלים מאד על התופעות ומקטינים את תדירות ההתקפים ואת עוצמתם.
הטיפול מלווה בהמלצות תזונה על פי הרפואה הסינית שמתאימות לאבחנה שנמצאה.
מאת
מלי דביר,
מטפלת ברפואה סינית ורפלקסולוגיה
מייל: malidvir1@gmail.com
אתר: malidvir.co.il
השאר תגובה