נגוזה התקווה של תושבי דרום ת"א – בג"צ ביטל את חוק ההסתננות החדש

שופטי בג"צ פרסמו הערב (שני) את החלטתם בעתירת ארגוני השמאל הקיצוני כנגד חוק ההסתננות. השופטים ביטלו את רוב סעיפי החוק, ובין השאר קבעו כי יאסר על כליאת מסתנן לתקופה של שנה, כפי שנקבע בחוק המתוקן. בנוסף נקבע כי מתקן חולות יפורק בתוך שלושה חודשים, והמסתננים הכלואים בו ישוחררו לחופשי.

כמו כן ביטלו השופטים מספר סעיפים המקשים את החיים בישראל על המסתננים, דבר שהוביל לגידול במספר המסתננים שיצאו בשנה החולפת מהארץ ביוזמתם. יש לציין כי לביטול חלק מהסעיפים התנגדו חלק מהשופטים ובהם נשיא בית המשפט אשר גרוניס.

החוק הקודם נפסל אף הוא בבג"צ, ובעקבות כך חוקק חוק חדש, מקל יותר, אולם גם הוא נפסל כעת ברובו. החוק, יחד עם בניית הגדר בגבול מצרים, הצליח למנוע את סחף המסתננים, אך גירושם של עשרות אלפי המסתננים שכבר בארץ, רחוק ביותר, וזאת ללא שהזכרנו את מאות אלפי מהגרי העבודה שהגיעו לישראל בדרך חוקית אך נשארו כאן ללא היתר.

כעת החשש העיקרי הוא מפני זרם מסתננים שיעוט על הגדרות, בתקווה ששופטי בג"צ יורו לרשויות על הכנסתם לתוך תחומי מדינת ישראל. ההערכות הן כי באפריקה ישנם מליונים המנסים להגר למערב.

יו"ר מרכז הליכוד, ח"כ דני דנון אמר בתגובה להחלטת בג"צ נגד חוק המסתננים החדש כי: "שופטי בג"צ העדיפו את טובת המסתננים על פני תושבי דרום תל-אביב, את האוטובוסים מחולות יש לפזר בקיבוצים ולא לשלוח שוב לשכונות בדרום תל-אביב. זו החלטה אשר מנותקת מהמציאות הכאובות בדרום ת"א ובכל השכונות המוצפות בפליטים".

השר אורי אריאל תקף אף הוא את פסק בג"צ: "השופטים שברו היום שיא חדש בהפניית עורף למדינת ישראל. קשה להאמין שבג"צ במו ידיו פוגע ביכולתה של ישראל להגן על עצמה מתופעת ההסתננות. איזה ערך יש לגדר הגבול כאשר כל מסתנן יודע שבג"צ כובל את ידי המדינה והיא לא תוכל לעשות כלום? זהו יום שחור לשלטון החוק בישראל".

יו"ר סיעת הבית היהודי ויו"ר השדולה להחזרת המסתננים לארצם, ח"כ איילת שקד, הגיבה בזעם להחלטה, "היום חרב עולמם של מאות אלפי אזרחים במדינת ישראל. בג"צ קרא לכל תושבי אפריקה להגיע לישראל. הוא פגע בביטחון המדינה ובביטחון תושבי דרום תל אביב ורמס את הרשות המחוקקת.

הגיע הזמן לשינוי שיטת בחירת השופטים ולעבור משיבוט שופטי עליון ושיטת 'חבר מביא חבר' לאיזון בין אקטיביזם לשמרנות. הכנסת היא הריבון במדינת ישראל ובכוונתי לפעול להגשת הצעת חוק דומה והוספת פסקת התגברות בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו", אמרה שקד.

שר הפנים גדעון סער אמר "זו פסיקה שגויה שמותירה את ישראל ללא כלים להתמודד עם תופעת ההסתננות הבלתי חוקית. יש לשקול הגבלת סמכות של בג"צ בסוגיות הנוגעות להסתננות הבלתי חוקית לישראל".

בפורום המשפטי למען ישראל אמרו: החלטת הבג"צ היא הפיכה שלטונית. משמעות הפסק היא כי בג"צ החליט להדיח את הכנסת מתפקידה כרשות מחוקקת.

אורלי יוגיר מנכ"לית המרכז למדיניות הגירה ישראלית: "פסק הדין מנותק לחלוטין מהמציאות בשטח, מהדמוקרטיה הישראלית ומהשכבות החלשות ביותר במדינת ישראל. מתקני השהייה הוכיחו את עצמם כאפקטיביים ביותר בעצירת זרם ההסתננות וכגורם המכריע לחזרה העצמאית של אלפי מסתנני עבודה לארצות מוצאם בחודשים האחרונים. ביטול החוק שם קץ לתקוותיהם של תושבי דרום תל אביב ולכל תהליך הוצאת המסתננים מישראל ועל הממשלה לפעול במהרה ליצירת תחליף חוקי שישיג את תכליות החוק, הרחקת מסתנני עבודה תוך סיוע בדיקת בקשות המקלט וסיוע למיעוט מתוך המסתננים הזכאי לכך."

חיים גורן, חבר מועצת העיר ותושב שכונת שפירא, טען כי "החלטת שופטי בג"צ מהווה מכה קשה, זו כבר פעם השנייה, לתקוותם של תושבי דרום תל אביב לפתרון בעיית המסתננים. אחרי שהיינו בדיון והשמענו לשופטים את זעקת התושבים, נוכחנו היום כי השופטים לוקחים בחשבון צד אחד בלבד – צד הזרים – ומתעלמים מההשלכות הקשות על התושבים הישראלים בשכונות. אנו רואים כעת בראש הממשלה עצמו את האחראי הראשי לייצר פתרון אחר באופן מידי ולהחזיר לתושבים את חייהם".

בתוך כך נדווח כי בכוונתם של תושבי דרום תל אביב להקים מאהל אבלות ופליטות בעקבות ביטול החוק למניעת הסתננות ומתקני השהייה, דבר שינציח לטענתם את שכונותיהם כמתקני שהייה אלטרנטיביים.​

​התושבים יצאו למחות הערב (22.9.14), בשעה 21:00 בכיכר הבימה, תל אביב.​

הפגנה בצל פסילת החוק (מתוך דף הפייסבוק של חה"כ איילת שקד)

"בג"ץ כיבה את האור בקצה המנהרה"

תושבי דרום ת"א מיואשים לאחר פרסום החלטת בג"ץ. "השופטים בעצם אמרו לתושבים לעזוב את בתיהם"

"אנחנו כבר מיואשים לגמרי, זה לא יאמן", כך פתח אריק קצב, פעיל חברתי בדרום תל אביב, את שיחתנו אמש, לאחר פרסום החלטת בג"ץ בדבר ביטול חוק המסתננים. בדרום תל אביב קיבלו התושבים את הגזירה בביקורת קשה, ויצאו להפגנה ספונטנית בכיכר הבימה.

"מבחינת תושבי דרום תל אביב זו תקווה שנגוזה", מסביר קצב. "היה אור בקצה המנהרה ובג"ץ כיבה אותו. אין ספק שזרם המסתננים יגבר והאוכלוסייה הוותיקה תעזוב את השכונות. ממש כואב הלב שנפל דבר בישראל, והרכב של שופטים גזר על תושבים נאמנים למדינת ישראל, כזו גזירה, ובעצם אומר להם אין לכם מה להישאר בשכונות שלכם".

קצב מותח ביקורת חריפה על השופטים, שלא טרחו להגיע ולו לביקור סימלי בדרום העיר ולחוות לרגע את מה שחווים התושבים ב"שבע שנות התופת האחרונות", כלשונו. "ההחלטה נקבעה על ידי אנשים שלא הגיעו לביקור ולו של יום אחד בדרום תל אביב, ולא בילו רגע אחד בחברת מסתננים. לשבת במגדל השן ולדון בעתירות של ארגונים שממומנים בכסף זר, בלי לראות את המצוקה של התושבים, זה בזיון ותעודת עניות".

לדבריו, התושבים החליטו להקים בשכונות סוכות אבלים, כיון ש"התקווה הקטנה שהיתה לנו לשוב לחיות חיים נורמטיביים בשכונות נגוזה".

"בעקבות הגדר והחוק החדש, ובעקבות השאיפה שהמסתננים יצאו מהשכונות,  אנשים כן נאחזו באיזו תקווה והחליטו להישאר להתגורר בשכונות. אבל כשבגץ מחליט כזאת החלטה זה אומר שאין תקווה שיצאו ואדרבה גם יותר גרוע, יתווספו חדשים. בעצם בג"ץ משדר לתושבים: תעזבו את הבתים ותחפשו מקום אחר. הבעיה הקשה היא שהאוכלוסייה שגרה בדרום ת"א היא אוכלוסייה חלשה מלכתחילה, אנשים קשישים וקשיי יום שלא יכולים למכור את הדירה וללכת לקנות במקום אחר. אם מדברים על צדק חברתי, אז מה שנעשה היום זה ההפך הגמור מצדק חברתי. התירו את הרסן וגרמו לכך שהחיים של האנשים יהיו יותר גרועים", הוא אומר.

"אם השופטים היו מקבלים החלטה אמיצה שהיתה באה ואומרת, את אלפי המסתננים שהולכים להשתחרר ממתקן חולות, נשכן בשכונות שלנו, אני הייתי מסיר את הכובע בפניהם, אבל ידוע לכולם שהם יגיעו לדרום תל אביב ואם היום המצב הוא קטסטרופלי, הקטסטרופה רק תלך ותגבר, ומעטים הישראלים שישארו לגור בשכונות הללו".

המידע בכתבה באדיבות האתרים "הקול היהודי", "ערוץ 7" ואתר "וואלה".

Print Friendly, PDF & Email

השאר תגובה

דואל שלך לא יפורסם.

דילוג לתוכן