חשיפה מאתר "כלכליסט": ישראל תסייע לדרום סודן להקים "עיר מסתננים"

רעיון חדש לפתרון בעיית המסתננים לישראל: ממשלת דרום סודן שוקלת הקמת מתקן ענק במודל של עיר, שישמש לקליטת מסתננים שיוטסו מישראל. גורמים ישראליים מציעים לדרום סודן סיוע בהקמת המתקן. שר הפנים אלי ישי אמר כי הוא מוכן לשלם מתקציב משרדו על כל פליט שיוחזר.

יוזמה חדשה נבחנת בישראל – סיוע להקמת "עיר מסתננים" בדרום סודן. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושריו הבכירים כבר התבטאו לאחרונה על רצונם לקדם תוכניות להשבת פליטים מסתננים לארצות מוצאם, ול'כלכליסט' נודע כי אחד הרעיונות הנבחנים עתה כולל פרויקט חסר תקדים.
גורמים רשמיים מקיימים מגעים בימים אלו מגעים עם דרום סודן על סיוע ישראלי לבניית מתקן ענק דמוי עיר שאליו יועברו המסתננים לישראל, ולא רק אלו שבאו מסודן עצמה. אל "עיר המסתננים" יוטסו בשלב הראשון כעשרת אלפים איש – מספר שאותו כבר הסכימה דרום סודן לקלוט, וישראל תשלם סכום קבוע עבור כל מסתנן. עדיין לא ברור האם קבלנים ישראלים הם אלו שיקימו את העיר או שמא ישראל תסתפק במימון הקמתה.
שר הפנים אלי ישי אמר ל"כלכליסט" כי הוא תומך בהעברת הפליטים לדרום סודן, וכי אכן מתקיים משא ומתן עם נציגי המדינה האפריקאית. ישי לא התייחס לשאלה מי יבנה את "עיר המסתננים", אך אמר שהוא מוכן לשלם על כל פליט שיוחזר מתקציב משרדו. לפי לשכתו, בישראל כ־51 אלף מסתננים, 30 אלף מתוכם מאריתראה, וכ־15 אלף מסודן. ישראל כבר השיבה חלק מהם בתשע טיסות כשבכיסם מענק של כ־500 דולר "דמי התאקלמות".
מנכ"ל רשות האוכלוסין, ההגירה ומעברי הגבול אמנון בן עמי אמר ל"כלכליסט" כי "עד 2006 נכנסו 2,788 מסתננים, ב־2007 5,411, ב־2010 כ־14,744 והשנה נסגור ביותר מ־16 אלף מסתננים. אנו רואים בחודשים האחרונים גידול מדאיג. יש מסתננים בתל אביב, באשדוד, בטבריה ובעוד הרבה רשויות".
לדבריו, "הממשלה החליטה על הקמת גדר בגבול ישראל־מצרים שתסתיים באוקטובר 2012 והגברת האכיפה. הממשלה גם ביקשה ממשרד החוץ למצוא מדינות שיסכימו לקבל את המסתננים. הממשלה גם תקים מתקן פתוח באזור קציעות. אנו רוצים לפגוע במוטיבציה שלהם להגיע לארץ. ברגע שהמתקן יקום, נוכל לאכוף את העסקתם".
בשנה שעברה הציע ח"כ יעקב כץ להקים עיר מסתננים ליד גבול מצרים ורק בה הם יורשו לגור. ההצעה זכתה לביקורת ציבורית עזה. עם זאת, הממשלה אישרה לפני כשבועיים תוכנית ללחימה במסתננים, שבמסגרתה ייבנו מרכזי שהייה ומעצר בדרום. לפי התוכנית, שאותה יממנו כלל משרדי הממשלה ועלותה 630 מיליון שקל, תורחב האכיפה ויוגדלו הקנסות על מעסיקי מסתנני עבודה בלתי חוקיים.
נתניהו, שביקר שבועיים לפני אישור התוכנית באילת וחזה בתופעה, ציין כי "אם צריך, נסגור עסקים כדי שהמפעל שנקרא מדינת ישראל לא ייסגר. זו מכת מדינה – בכלכלה, בחברה, בביטחון הפנימי. אין חובה לקבל מסתננים בלתי חוקיים. זו לא עוד החלטה, זה הכרח, צורך עליון".
נתניהו אף הודיע כי בכוונתו לנסוע לאפריקה לקדם את סידורי החזרה, ואמר: "צריך להבטיח את עתידה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".
במשרד החוץ אמרו כי המשרד לא מנהל מו"מ להקים עיר בדרום סודן.
ח"כ דני דנון (ליכוד), יו"ר השדולה לפתרון בעיית המסתננים, הודיע כי בשבוע הבא יתקיים דיון בוועדת העלייה והקליטה בנושא. לדבריו "נעביר את המסתננים למתקן באפריקה, שיוקם בסיוע, במימון ובפיקוח ישראלי, ונכשיר אותם מקצועית. הם יהיו רשאים לעזוב את המתקן שיוקם בכל שלב שהוא ולחזור לביתם". לדיון זומנו נציגים ממשרדי רה"מ, הביטחון, האוצר, התמ"ת, החוץ וכמו כן נציגי המסתננים בישראל ונציגים ממדינת דרום סודן.
דנון ציין כי הנושא כבר נמצא בבחינה של גורמים מקצועיים שונים. ל"כלכליסט" נודע כי כמה חברות ישראליות שואפות להיות מעורבות בבניית פרויקטים ציבוריים בעיר הבירה החדשה בדרום סודן, ופנו לממשלה בנושא.
לכתבה המלאה מאתר nana10 וכלכליסט : 
Print Friendly, PDF & Email

השאר תגובה

דואל שלך לא יפורסם.

דילוג לתוכן