מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה: 1,500 מסתננים יצאו מהעיר אילת * עיריית אילת תצטרף כמשיבה לעתירה זו, במטרה להשאיר את חוק ההסתננות על כנו ולאכוף אותו בהתאם, על מנת למגר כליל את תופעת ההסתננות תוך צמצום מרבי של המסתננים השוהים באילת * עיריית תל אביב עדיין בוחנת את דרישת תושבי דרום העיר בנושא
מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה – אמנון בן עמי וצוותו הגיעו לביקור בן יומיים באילת.
הביקור התחיל בפעילות מבצעית שהתקיימה ברביעי האחרון בשיתוף משטרת מרחב אילת והעירייה והמשיך בדיון מקצועי למחרת עם ראש העירייה – מאיר יצחק הלוי וגורמי העירייה והמשטרה.
בפתח הדיון, הבהיר ראש העירייה את עמדתו מאז ומתמיד, לפיה מדובר באוכלוסייה בלתי חוקית, שרצוי ותחזור למולדתה. "לכן פעלנו בכל החזיתות שהתופעה הזו תצומצם ונמשיך לעשות כן, למען שלומם וביטחונם של תושבי העיר ולטובם איכות חייהם" ציין ראש העירייה.
מנכ"ל רשות ההגירה והאוכלוסין חיזק את ידו של ראש העירייה בכך שמאילת יצאה הזעקה שהעלתה את העניין לסדר היום הציבורי והובילה לשרשרת החלטות משמעותיות של ממשלת ישראל, בתוכן: בניית הגדר, הפעלת חוק ההסתננות, בניית מרכזי שהייה, אכיפה כנגד מעסיקים, והחזרה דרך מדינות שלישיות. על פי נתוני רשות ההגירה והאוכלוסין שוהים בישראל כיום 56,000 מסתננים, 15,000 מתוכם מצפון סודן, 36,000 מאריתריאה ו-5,000 משאר מדינות העולם. מרביתם מהגרי עבודה ואחוז בודד מהם הינם פליטים. עוד על פי הנתונים, שוהים באילת 5,000 מסתננים, כאשר רק בשנה שעברה יצאו מאילת יותר מ 1,500 מסתננים. "הממשלה גילתה עוצמה ונחישות לעצירת הזרם, שכמעט פסק לחלוטין" ציין מנכ"ל הרשות ודיווח, כי בשנת 2011 הסתננו 16,851 מסתננים, בשנת 2012 נכנסו 10,322 וברבעון הראשון של שנת 2013 נכנסו 18 מסתננים.
לצד זאת, עדכן המנכ"ל, כי מתקני השהייה מוכנים וכי ממתינים להחלטת היועץ המשפטי לממשלה באשר לקליטה לתוך מתקני השהייה ומשם ליציאה מרצון. בעניין זה דיווח המנכ"ל, כי בחודשים האחרונים יצאו 2,000 סודנים לצפון סודן דרך מדינה שלישית וכי לפי שעה פעולה זו נעצרה עד לבחינה מחודשת של היועץ המשפטי לממשלה על רקע עתירה לבג"צ שהגישו פליטים וארגוני זכויות אדם, בדרישה לבטל את חוק ההסתננות.
עוד עדכן המנכ"ל, כי הנושא נמצא בדיונים עמוקים כולל עם שר הפנים הנכנס- גדעון סער, שהצהיר עם כניסתו לתפקיד, כי הוא יילחם בצורה נחושה בתופעה בכפוף להנחיות היועץ המשפטי והאמנות הבינלאומיות.
בעניין זה, הודיע ראש העירייה, כי עיריית אילת תצטרף כמשיבה לעתירה זו, במטרה להשאיר את חוק ההסתננות על כנו ולאכוף אותו בהתאם, על מנת למגר כליל את תופעת ההסתננות תוך צמצום מרבי של המסתננים השוהים באילת.
מפקד מרחב אילת – נצ"מ רון גרטנר, ציין את שיתוף הפעולה של משטרת מרחב אילת ועיריית אילת באמצעות יחידת השיטור העירוני, בצמצום מעורבות המסתננים בפלילים, במיפוי וזיהוי של כל המסתננים ובאכיפה כנגד עסקים בלתי חוקיים. לדברי מפקד משטרת המרחב, יש ירידה משמעותית במעורבות בפלילים, וישנו מספר מועט של עסקים, כולם מזוהים ומפוקחים, כמו גם זיהוי של כל המסתננים השוהים באילת באמצעות פרויקט זו"ם שמפעילה המשטרה, שתכליתו כאמור זיהוי על ידי טביעות אצבע. עוד ראוי לציין, כי במסגרת הפעילות המשותפת עם רשות האוכלוסין וההגירה נבדקו מעסיקי מסתננים בעיר אילת, מבלי לאכוף, מאחר שאכיפה תחל להיות עם אישור קליטת המסתננים במתקני השהייה, עד אז יש לאפשר להם להתקיים בכבוד, ציין המנכ"ל.
בסיום הביקור, ברך המנכ"ל את שיתוף הפעולה העירוני בכל הנוגע להתמודדות עם התופעה וציין, כי העיר אילת תהיה הראשונה להעביר מסתננים למתקני השהייה עם אישורם.
מדוע ראש עיריית אילת קיבל החלטה נחושה ואילו רון חולדאי עדיין מתמהמה תחת הניסוח "עיריית תל אביב עדיין בוחנת הבקשה…" ?
האתר הקהילתי של שכונות דרום תל אביב היה זה שחשף לראשונה את המכתב ששלחו חברי "המטה להצלת דרום תל אביב" לראש העיר חולדאי ובו דרשו ממנו כי יעמוד לצד המדינה בנושא העתירה בבג"צ.
כך כתבו הפונים לחולדאי: "כידוע לך, מזה שנים רבות סובלים תושבי דרום תל אביב משהייתם של עשרות אלפי מהגרי עבודה בשכונות ואשר שינו לחלוטין את הרכבן הדמוגרפי. דרום תל אביב אינה יכולה לשאת יותר בנטל קשה זה ותושביה סובלים מפגיעה קשה באורח חייהם וממקרי פשיעה בלתי פוסקים. רק לפני מספר ימים אירע מקרה חמור נוסף בשכונת יד אליהו שעה שאזרח זר מסודן חדר לבית, ניסה לאנוס ילדה קטנה ואף תקף בסכין את אמה ופצעה. בנס היה זה אב המשפחה ששהה בבית ובחירוף נפש הגן והציל את בני משפחתו."
במכתב הם אף הביאו ציטוטים מדבריו של ראש העיר כפי שהתבטא לאחר ניסיון אונס הילדה לפני מספר ימים בשכונת יד-אליהו בהם הוא מפנה אצבע מאשימה לעבר ממשלת ישראל שלא מנעה לדבריו את הגעת המסתננים לשכונות ולא דואגת להסרת הנטל מהשכונות.
הכותבים אשר מתגוררים בשכונות דרום העיר ציינו במכתבם והדגישו בפני ראש העיר כי "לתושבי דרום תל אביב אין את הכלים או היכולות הכלכליות או המשפטיות להצטרף לדיון בבג"צ ולהסביר לשופטים את האסון שהתרחש עליהם. אתה ראש העיר מר חולדאי וראשי העירייה חייבים לייצג נאמנה את תושביה הנאמנים ולהציף את הנושא השכם והערב. עלייך כראש עיריית תל אביב מוטלת האחריות למנוע זאת והפעם יש ביכולתך גם לפעול בנושא."
בסיום המכתב פנו הכותבים למר חולדאי בפניה אישית וציינו כי עמידה לצד הממשלה למען ביטול "חוק ההסתננות" הוא המעט שביכולתו לעשות למען תושבי עירו: "מר חולדאי, הצטרף במיידית לעתירה בבג"צ ועמוד לצידה של ממשלת ישראל על מנת למנוע את ביטול ועיקור החוק. זה המעט שביכולתך לעשות למען תושבי עירך !" חתמו את המכתב.
השבוע, לאחר כחודש מהפניה המקורית ובעקבות פניות חוזרות ונישנות מצד התושבים, עיתונאים ומצד האתר הקהילתי, השיבה עיריית תל אביב לפונים.
"עיריית תל אביב- יפו פועלת רבות בכדי להקל על מצוקתם של תושבי שכונות הדרום, ובימים אלה מותקנות מצלמות בשכונות שפירא, התקווה, נווה שאנן ואזור התחנה המרכזית בשיתוף משטרת ישראל. כמו כן, אנו מקווים כי בקרוב תאושר אגרת השמירה על ידי שר הפנים, וכך תוכל העירייה להפעיל את סיירות הפיקוח בשכונות הדרום. נוסיף כי אנו מקווים כי הממשלה החדשה תפעל באופן מיטבי בנושא המסתננים בעיר ובמדינת ישראל בכלל. בנוגע לעתירה המוזכרת בפנייתך, ראש העירייה הנחה את הגורמים העירוניים לבחון את בסיס העתירה, ורק לאחר מכן תוכל העירייה להגיב בהתאם."
השאר תגובה