לראשונה במרכז הרפואי תל-אביב: צנתור בערות מלאה

לאחרונה התבצע במרכז הרפואי תל-אביב צנתור מוח הראשון בישראל שנעשה תוך כדי שהחולה היה ער לחלוטין. את הצנתור הייחודי ביצע ד"ר שאדי ג'השאן, נוירוכירורג בכיר ומצנתר מוח שהצטרך לאחרונה לצוות בית החולים לאחר שסיים השתלמות במרכז הרפואי "בפאלו" בניו יורק הנחשב לאחד המובילים בעולם ברפואת כלי דם.

"החולה כבן 80 מדרום הארץ, סבל מכאבי ראש קשים והועבר לבית החולים שלנו לשם ביצוע צנתור מוח כשהוא בהכרה מלאה. בבדיקה התברר כי הוא גם סבל מחסימה ריאתית כרונית, דבר שעלול היה להביא לסיכון חיים בעקבות ההרדמה ובהמשך, בעת גמילתו מהמנשם" מתאר ד"ר ג'השאן שהשתלם בפעולה זו, אותה הביא לישראל. "הצנתור הוא אותו צנתור, עם אותם מכשירים ובאותו אופן ביצוע, אך ההבדל הוא שעל מיטת הטיפולים שכב מטופל שתיקשרתי איתו והוא נשמע להוראות שלי, עד לסיום התהליך" הוא אומר.

צנתור המוח מתבצע עם החדרת צנתר דרך עורק המפשעה, שהוא למעשה צינורית פלסטיק גמישה בעובי של כ – 2 מ"מ. הצנתורית מוחדרת לקשת אבי העורקים ומשם עולה הצנתר לעורקי הצוואר. בשלב זה מוכנס דרכו צנתר קטן יותר, שעוביו רק כחצי מ"מ, ועושה דרכו אל העורק הרלוונטי במוח", מתאר ד"ר ג'השאן. "כיוון שבפעולה הזו הייתי צריך לסגור כלי דם מדמם, הזרקתי באמצעות הצנתר הדקיק דבק ייעודי לסתימת מקור הדימום בעורק".

לאורך כל הפעולה הזו נשמר כאמור הקשר המילולי עם החולה. "ביקשתי ממנו שידבר, שירים יד, שיזיז רגל – ובכך קיבלתי משוב בזמן אמת ושליטה על מצבו כך שאם עד היום כל צנתורי המוח נערכו בחולה מורדם – מעכשיו גם בבית החולים שלנו ניתן לבצע צנתורים כאלה ללא הרדמה כללית".

צנתורי המוח פותרים מגוון רחב של בעיות כמו: סגירת כלי דם מדממים, טיפול בחסימות ובמומים מולדים, ובעיקר: הוצאת קריש שגרם לשבץ מוחי. הטיפול המומלץ לשבץ מוח הוא מתן תרופה הוא מתן תרופה הממיסה את קריש הדם, אלא שחלון ההזדמנויות לקבלת טיפול זה מוגבל בזמן, מה גם שהתרופה אינה מתאימה לכל החולים. מסיבה זו פותחו צנתורי המוח הטיפוליים, שבאמצעותם מוציאים את הקריש שסתם את העורק ומחדשים מייד את אספקת הדם והחמצן למקום.

Print Friendly, PDF & Email

השאר תגובה

דואל שלך לא יפורסם.

דילוג לתוכן