ראש השנה וחגי תשרי מאפשרים להינות מדברים נהדרים, כגון: חופש, משפחה וטיולים. אולם, לצד כל אלה, עולים החששות מפני שיבושים בסדר היום ובסדר האכילה וכתוצאה מכך מפני עלייה במשקל.
ארוחות החג המרובות, עתירות המנות והקלוריות, לצד הזמן הפנוי והאירוח עשויים להביא לאכילה לא מבוקרת ולהוספת מספר קילוגרמים לא רצויים. סביר להניח, כי לא סוג האוכל עצמו הוא תמיד הגורם להשמנה, אלא הכמויות הנצרכות בתקופה זו.
במהלך תקופת החגים, מומלץ לאמץ כמה כללי התנהגות בסיסיים, אשר יכולים לסייע ולשמור על הרגלי תזונה נבונה ולמנוע עליה במשקל ובעיות שונות במערכת העיכול. להלן מספר עצות שימושיות:
לפני החגים ובמהלכם, כמו בכל ימות השנה
- מומלץ לאכול ארוחות מסודרות ולהימנע ממצב בו "שוכחים" לאכול. דילוג על ארוחות עשוי לגרום לתגובה בה חשים רעב, מצב המביא לזלילת כמויות גבוהות ללא יכולת בקרה.
- במצבי עייפות יתר, המאפיינים אנשים רבים בתקופה זו (בעיקר את המארחים), התגובה הטבעית היא – אכילת יתר. כדאי להיזהר ולהימנע מ"להתנפל" על כמויות גדולות של מזון. מומלץ לקחת אתנחתא בזמן ההכנות, לשתות מים ואם חשים רעב לקחת פרוסת לחם מלא ולמרוח עליה שכבה דקה ממה שאוהבים. אפשר גם להכין קערת ירקות חתוכים או מרק ירקות ל"מקרי חרום".
- כדאי להגביר פעילות גופנית ולהיכנס לשגרת אימונים שתמשך גם בתקופת החגים. מומלץ בתקופת ההכנות לחג לבצע את הסידורים בהליכה ברגל או ברכיבה על אופניים.
פעילות גופנית בסביבת הבית וטיולים בחיק הטבע
- החגים הם עונה טובה לצאת לטיול קצר בסביבת הבית או לטיולים משפחתיים בחיק הטבע.
- כדאי להקציב מדי יום לפחות חצי שעה לפעילות מהנה לבד או עם בני המשפחה, ולהעדיף בילוי פעיל על פני בילוי במסעדה, למשל: הליכה, רכיבה על אופניים, באולינג, משחקי כדור, תופסת וטיולים רגליים. הרגל זה ניתן להפנים ולהמשיך גם אחרי החג!
- בחג כדאי לוותר על התירוץ בנוסח "אין לי זמן" ולפנות זמן גם לפעילות גופנית מתוכננת.
ערכים קלורים של כמה ממאכלי החג
המזון | יחידת המידה | קלוריות |
---|---|---|
תפוח עץ | 1 בינוני | 60 |
דבש | 1 כפית | 20 |
תמרים יבשים | 2 קטנים | 60 |
גרעיני רימון | 2 כפות | 25 |
גפילטע פיש | 1 קציצה | 155 |
דלעת אפויה ללא שמן | מנה בינונית (כף הגשה) | 50 |
שוק ירך עוף צלוי בגריל ללא עור | 1 מנה | 225 |
תפוח אדמה אפוי בתנור ללא קליפה עם שמן זית | מנה בינונית (כף הגשה) | 380 |
בשר בקר מבושל ביין | פרוסה בינונית | 240 |
דג בורי ברוטב עגבניות – חריימה | מנה בינונית | 395 |
כבד קצוץ | 3 כפות | 95 |
קציצות פרסה מטוגנות | 2 קציצות | 282 |
סלט סלק | 4 כפות | 70 |
אורז מטוגן בשמן קנולה | מנה בינונית | 330 |
שעועית לוביה ירוקה מבושלת ללא שמן | כף הגשה | 120 |
ראש כבש | 50 גרם – 2 חתיכות בשר קטנות | 157 |
ראש דג בורי או פורל | 50 גרם | 70 |
חבוש אפוי בסוכר | 1 בינוני | 150 |
עוגת דבש קנוייה | פרוסה בינונית | 90 |
השאר תגובה