מיכאלאנגלו ביפו – 16 יחידות דיור בהישג יד – לטובת זכאים מקרב האוכלוסיה הערבית.
מגרש ביד אליהו – תכנית מאושרת ומיועדת לשיווק עם כ- 300 יח"ד. כ- 100 דירות בהישג יד לזכאים.
וכך הגעתי לפני כשבועיים, ביחד עם נציגים נוספים של ועד פעילי שכונת שפירא, לסיור עם כבוד ראש העיר, שהואיל להגיע עד אלינו לדרום לאחר חודש וחצי שבהם השכונה בכותרות הראשיות, חודש וחצי שבמהלכם פעילי השכונה רודפים אחריו וכמעט מתחננים שיואיל לבוא ולדבר עימנו בגובה העיניים. מרבית הביקור עסק, מן הסתם, בהתמודדות שלנו (או יותר נכון, בהפקרה שלנו) למול הצונאמי האנושי האדיר ששוטף אותנו מגבול סיני. המסר העיקרי של חולדאי בשיחה היה "אין לי מה לעשות, תפנו לממשלה".
חולדאי יכול, כמובן, לעשות לא מעט. הוא יכול לייצג אותנו ולדרוש מהממשלה מדיניות מסודרת, החלטה לגבי מי נשאר פה ומי חוזר למולדתו, ופתרון שיביא לכך שמי שנשאר לא מתרכז בשטח קטן וצפוף של שכונות מוחלשות ממילא. אבל יש עוד דבר שחולדאי בטוח יכול לעשות: הוא יכול לחזק אותנו, את הקהילה הוותיקה בשכונה, כדי למנוע נטישה המונית מהסוג שעבר על נווה שאנן לפני 20 שנה. אבל הסיפור של הפרויקט לדיור בר-השגה מוכיח שאין לו שום כוונה לעשות זאת.
הסיור הגיע ממש לאתר שבו מיועד להיבנות הפרויקט, על חשבון מטע זיתים וגינת הכלבים של השכונה, שם אמר ראש העיר בטון תקיף: "ייבנה פה דיור, וזה ממש לא מעניין אם הוא בר-השגה או לא בר-השגה". משפט מדהים, נכון? ובכן, אותנו זה מעניין, ואנחנו יודעים שהוא לא יהיה בר-השגה עבורנו, כי העירייה התכוונה במקור למכור את הדירות בפרויקט במיליון שקל ומעלה, ומן הסתם צפויה להשכיר את הדירות בשכר דירה לא נמוך בכלל.
באותו הרגע העדפתי לשתוק ולא לענות, וחיכיתי לרגע הנכון לדבר איתו. לאחר כמה דקות כשהלך לבד, פניתי אליו: "כבוד ראש העיר, אני יכולה לשאול אותך שאלה? היום אני בת 21 – סביר להניח שבעשור הקרוב אני ארצה להקים משפחה? אני ארצה לקנות דירה? לא תהיה לי אפשרות, הדיור לא יהיה באמת בר-השגה". התשובה של ראש העיר הייתה חדה, מכל בחינה אפשרית – "את צריכה להבין, הדיור הזה הוא לא בשבילֵך!".
רציתי להבין מה כוונתו של ראש העיר במשפט הזה. הרי אני ילידת השכונה, הוריי ילידי השכונה, מדוע לפתור דווקא כאן את בעיות הדיור של אוכלוסיות יותר מבוססות מאתנו? כמו שאני רגילה, התחלתי להתווכח: "זאת אומרת שאתה תדחוק את תושבי השכונה, או שיותר נכון תגרש ותחליף את התושבים באוכלוסיה אחרת".
"יגורו כאן שוטרים, מורים, אוכלוסיה אחרת, יותר חזקה", היתה התשובה הפעם. בכך, חולדאי רק אישר את מה שאני מרגישה כבר הרבה זמן, שהרשויות רואות בנו אנשים פחות שווים, ולא מפתיע שראש העיר ירצה להחליף אותנו כי אנחנו "לא מספיק טובים".
וראש העיר בשלו: "את צריכה להבין, חמודה, לא ייבנה כאן דיור סוציאלי, ייבנה כאן דיור, ושוב – זה לא משנה אם הוא בר-השגה או לא בר-השגה".
אז כבוד ראש העיר, לשתוק אנחנו לא נשתוק יותר, אנחנו לא חייבים להיות "חמודים" ואנחנו יודעים גם להיות לא-נחמדים כשצריך. אנחנו לא אזרחים סוג ב' ואין צורך להחליף אותנו באוכלוסיה "חזקה" יותר. אני יודעת שבטח אתה מופתע, אבל יש כאן סטודנטים שנולדו בשכונה, ולא רק כאלה שבאו לגור כאן כי ברוטשילד יקר, ויש כאן אנשים שאכפת להם וכמו שאומרים "הגיעו מים עד נפש". וכן, יש ביננו גם אנשים שזכאים לדיור ציבורי, או "דיור סוציאלי" כמו שאתה קורא לזה בהתנשאות, ואנחנו מעדיפים שהם יקבלו דירות במקום שתתאמץ להביא לכאן אוכלוסיות "שוות יותר" לפי הסטנדרטים שלך. ואתה יודע מה? השכונה תהיה חזקה אם תפסיקו להחליש אותה, הרבה יותר מאשר אם תתאמצו להחליף את כל התושבים.
המאמר המלא מופיע באתר : http://www.haokets.org
השאר תגובה