נלחמים בהעסקת זרים לא הוגנת: במבצע האכיפה הגדול אי פעם שביצע משרד הכלכלה בדרום ת"א בתחום חוקי העבודה, נפתחו אמש תיקי חקירה נגד 90% מהמעסיקים שנבדקו. במבצע השתתפו 50 חוקרים ונחקרו 120 עובדים זרים באזור ת"א. במרבית המקרים שנבדקו- 57 מתוך 63 המעסיקים – עלו חשדות לכאורה להפרות חוקי העבודה.
חוקרי מנהל הסדרה ואכיפה במשרד הכלכלה יצאו אמש למבצע האכיפה הגדול בתולדות משרד הכלכלה באזור ת"א, במסגרתו נבדקו 63 מעסיקים של עובדים זרים, השוהים בישראל באופן חוקי ושאינו חוקי. במבצע השתתפו 50 חוקרים,מלווים בחוקרי רשות ההגירה ובמהלכו נחקרו כ-150 עובדים.
במהלך המבצע נפתחו תיקי חקירה ל-57 מעסיקים, מתוך 63 אשר בוקרו, מרביתם עסקו בחשדות לאי תשלום שכר מינימום, אי תשלום גמול על שעות נוספות, הלנת שכר, העסקה בשעות מרובות והיעדר חופשות.
שר הכלכלה, נפתלי בנט, שהשתתף אתמול במבצע ונפגש עם חוקרי המינהל, ציין כי: "המשוואה פשוטה: מסתננים מגיעים לישראל בגלל שהם יכולים, ובגלל שיש להם מוטיבציה, כי כאן, בישראל, ירוויחו טוב ביחס לארצות מוצאם. המדינה כבר טיפלה ביכולת שלהם להיכנס לישראל, אבל כל עוד תהיה המוטיבציה, הם ימשיכו למצוא דרכים להגיע ובטח שירצו להישאר. אם מעסיק ישראלי יידע שהוא חייב לשלם לכל עובד שכר מינימום, לתת לו יום חופשי בשבוע, לשלם לו שעות נוספות ולהפיק לו תלוש שכר – הוא פשוט לא יעסיק מסתננים ועובדים זרים. הוא יבחר בעובד ישראלי. כך, אנו גם מטפלים בבעיית המסתננים בדרום תל אביב וברחבי הארץ, ותוך כדי עושים צדק עם עובדים שמנוצלים בתת תנאים. אנחנו נמשיך להיות בשטח".
מנהל הסדרה ואכיפה במשרד הכלכלה אמון על יישום הוראות חוקי העבודה במדינת ישראל ועל הסדרת שוק העבודה, מבצע אכיפה כלפי מעסיקים של כלל העובדים במדינת ישראל כולל עובדים זרים, שוהים בלתי חוקיים ומסתננים וזאת במטרה למיצוי זכויות עובדים אלו. החל מתחילת חודש יוני 2013, כחלק מפעילות משרד הכלכלה, מקיים מנהל הסדרה ואכיפה פעילות משותפת עם רשות ההגירה במשרד הפנים ואחת לשבוע, מבצע פעילות משותפת הכוללתביקורות משותפות, במטרה למצות הליכים כלפי מעסיקים של אוכלוסיית העובדים המסתננים 'מבקשי מקלט שמפרים חוקי עבודה.
בחודש יוני 2012 נכנס לתוקף החוק להגברת האכיפה של דיני עבודה, שמקנה למינהל כלי אכיפה מנהלי, בנוסף לכלי האכיפה הפלילי שהיה קיים קודם, כך שבאמצעות האכיפה המנהלית תתאפשר אכיפה יעילה יותר והענשה דיפרנציאלית, התואמת את חומרת העבירה ויוצרת מערך הרתעה עוצמתי שישפר את נורמת הפעילות של המעסיקים בשוק העבודה, וכן יעניק למספר עובדים גדול יותר את ההגנה באופן מהיר ויעיל.
המנהל פועל בעיקר בקרב אוכלוסיות חלשות ואוכלוסיות בעלי שכר נמוך. בין השאר ביצע המנהל מבצעים יזומים בשנים עברו בתחומים מגוונים כגון: שמירה וניקיון, עובדי סופרים וחנויות קמעונאיות, בני נוער, בשווקים, בבניין, בחקלאות, במגזר הערבי- בניין ומסחר ומבצעים יזומים בקרב אוכלוסיית העובדים הזרים.
יש לציין כי מתחילת שנת 2013 נפתחו למעלה מ- 1700 תיקי חקירה, כ-60 אחוז מהם בעקבות תלונות עובדים. במסגרת פעילות האכיפה נבדקו כ-5,000 עובדים ומתוכם כ-700 עובדים זרים.
מאז כניסת החוק להגברת האכיפה לתוקף (יוני 2012) ניתנו בהליך המינהלי כ-1700 התראות מנהליות בגין הפרות של חוקי עבודה ומעל 120 עיצומים כספיים בהיקף של 8.5 מיליון ₪.
מנהלת מנהל הסדרה ואכיפה הגב' יפה סולימני: "החוק להגברת האכיפה, ביחד עם תגבור כח אדם בשנה האחרונה,מקנה למינהל כלים לטיפול אל מול מעסיקים מפירי זכויות של אוכלוסיות חלשות, בעלות רמות שכר נמוך. אוכלוסיית העובדים הזרים , הינה אחת מאוכלוסיות אלו ולהן המינהל ייתן דגש בשנה הקרובה".
חשוב לציין כי , פעילות המינהל הינה בהתאם למדיניות שר הכלכלה והממשלה לטיפול כולל בתופעת המסתננים ומשרד הכלכלה הינו שותף למאמץ ומבצע את פעילותו אל מול מעסיקי המסתננים.
שר הכלכלה, נפתלי בנט: "בבואנו לבדוק את זכיותיהם הבסיסיות של העובדים אשר הינם העובדים מהאוכלוסיות החלשות ביותר בשוק העבודה, נחשפנו לתופעה חמורה ובלתי נסבלת של העסקת עובדים לא חוקיים. מי שמשלם על כך בסוף הם אזרחי המדינה, דורשי העבודה, שבגלל מעסיקים עבריינים הם לא מצליחים למצוא עבודה בישראל, ועל נושא זה אני שם את הדגש. לא אתן שיתייחסו לחוק בגדר המלצה בלבד.
השאר תגובה