דרום ת"א 2013: בתי כנסת נטושים והרוסים, אלכוהול ובעיקר פחד

זוהי המציאות שגילו חברי ההנהגה הצעירה של הבית היהודי, שסיירו אמש (שני) בצהריים בשכונות דרום ת"א, יחד עם חברת הכנסת איילת שקד. "אנו מזועזעים לראות בתי כנסת שהיו פעם פעילים ושוקקי חיים סגורים ונטושים, בחלקם הצבע מתקלף מהקירות ובאחרים התקרה נהרסה. בע"ה נפעל לשיקום השכונות".

כעשרים פעילים ורכזי שטח של "ההנהגה הצעירה" של הבית היהודי סיירו היום (שני) בשכונת נווה שאנן בדרום תל אביב. הצעירים עברו בבתי כנסת נטושים, נכנסו פנימה היכן שהתאפשר והתבוננו בצער בבתי כנסת שלא ניתן היה להיכנס אליהם עקב בעיות תחזוקה או השתלטות של מסתננים. בסיור השתתפה גם חה"כ איילת שקד, המכירה את הנושא ומלווה אותו מזה מספר שנים.

כבר בתחילת הסיור הצעירים הוזהרו שייתכן ותהיינה בעיות ליד מספר מקומות בסיור, שכן המסתננים לא אוהבים סיורים מעין אלו. הליכה קצרה ברחבי השכונה חושפת תמונה עגומה למדי. חנויות שנסגרו, בעלי עסקים שלקחו מסתננים כעובדים במקום אזרחי המדינה, כמו לדוגמה שמעון שמסביר: "כדי שלא ישרפו לי את החנות או יגנבו משהו".

חיים גורן, תושב השכונה תיאר: "מדובר על שכונה בת יותר מתשעים שנה, שכונה שהייתה יהודית בצורה מובהקת, כמו כל שאר חלקי העיר. בעקבות בניית התחנה המרכזית החדשה והעובדה שלא הייתה גדר בגבול ישראל מצרים גרמו לכך שלדרום תל אביב הגיעו עשרות אלפי מהגרי עבודה שאינם פליטים, שביקשו לשפר את תנאי חייהם". גורן ממשיך: "זה לא סוד שבישראל רמת החיים טובה פי ארבעים מאשר באפריקה וזה רק גרם להם לבוא".

אחד מבתי הכנסת הנטושים (צעירי הבית היהודי)

איילת שקד סיפרה למשתתפים כי מספר השוהים הבלתי חוקיים מאפריקה עומד על 70,000 מסתננים, אולם ישנם כאלה שמעריכים את כמות המסתננים פי שניים – כמאה וחמישים אלף. היא הוסיפה כי בניית הגדר בגבול מצריים צמצמה מאוד כניסת המסתננים.

הקבוצה נעצרת בכניסה לבית הכנסת של הקווקזים וחיים אסרף מתאר: "כל הזמן מרססים פה כתובות על קירות בית הכנסת, והגבאים מנקים פעם אחר פעם. יש פה גם קיר שהפך למשתנה ציבורית". בהמשך ישמעו הצעירים שאין זה בית הכנסת היחיד בשכונה שהפך למשתנה.

הקבוצה נעצרת גם בכניסה לבית הכנסת לשעבר של העדה הגאורגית, שהיה פעיל משנת 1924 ולפני מספר חודשים פונה בצו בית משפט. "בית הכנסת הזה הפך לפאב, יש כאן טלוויזיה ומחלקים בקבוקי אלכוהול. בלילות מסוכן להסתובב כאן".

רותי יעקובי, פעילה בוועד השכונות בדרום ת"א קובעת: "כל עוד המדינה תיתן להם מקומות עבודה הם ימשיכו להגיע. רק מניעת העסקת זרים תעצור את ההסתננות". לדבריה "הם לא פליטים כיוון שהם עוברים שני גבולות לפחות בדרך לישראל. על קריקטורה של מוחמד כל העולם רועש, וכשבמדינת ישראל בית כנסת הופך לפאב כולם שותקים".

הצעירים מסיימים את הסיור בתחושה קשה. רונאל אלקיים ממובילי המהלך מתאר: "מדובר בבעיה קשה. אנו מזועזעים לראות בתי כנסת שהיו פעם פעילים ושוקקי חיים סגורים ונטושים, בחלקם הצבע מתקלף מהקירות ובאחרים התקרה נהרסה. בע"ה נפעל לשיקום השכונות".

אסף דנוך, יו"ר ההנהגה הצעירה מסכם את הסיור:  "יש הרבה מה לעשות כאן בשכונה ועכשיו, שהסיעה שלנו יותר מהוכפלה בבחירות ב"ה, נוכל לפעול כאן בעיר. אנחנו מגבשים פתרונות וכבר בעוד שבועיים אנחנו מתכננים להגיע לכאן ולהתחיל את פרוייקט שיפוץ בתי הכנסת".

הכתבה נכתבה ע"י תומר ניר. ופורסמה באדיבות האתר "סרוגים".

Print Friendly, PDF & Email

השאר תגובה

דואל שלך לא יפורסם.

דילוג לתוכן