"בתיאבון" מהפכת המזון הבריא במוסדות החינוך בת"א

עיריית תל אביב-יפו מצטרפת לערים הגדולות והמובילות בעולם ומשיקה לראשונה תכנית עירונית מקיפה לקידום תזונה בריאה יותר. בשלב ראשון, במוסדות החינוך ובעירייה: צהרונים, גנים, בתי ספר, מרכזים קהילתיים ותנועות הנוער.

אתמול, יום שלישי, 30/8, השיקה עיריית תל אביב-יפו את תכנית "בתיאבון" לעידוד מזון בריא ומקיים בעיר. במסגרת התכנית ישולבו מכונות ממכר אוטומטיות לפירות טריים במרכזים הקהילתיים, תוטמע תכנית הדגמה ולימוד לגננות וסייעות בגני ילדים למערך "אוכל בריא", יוכשרו סייעות הצהרונים בסדנאות בישול בריא בהנחיית שפית, יתקיימו סדנאות בישול בנושא מזון בריא להורים וילדים ועוד.

המהלך התזונתי החל בחודש אוקטובר האחרון, במהלכו חתמה עיריית תל אביב- יפו על "אמנת מילאנו" ובכך התחייבה יחד עם עוד כ-150 נציגים מערים מובילות בעולם, להצטרף למאמץ בינלאומי שמטרתו לשפר את איכות המזון ובכך את איכות החיים של תושבי הערים. בשלב הראשון, מתמקדת תכנית "בתיאבון" בילדים הנמצאים במערכת החינוך העירונית והוריהם, מבקרים במרכזים הקהילתיים, תנועות נוער, חניכים והוריהם וכן עובדי העירייה.

פעילות התכנית מתבצעת במגוון מישורים – בצהרונים, גנים, בתי ספר, מרכזים קהילתיים ובתנועות הנוער:

*       שדרוג התפריטים במחנות הקיץ של חניכי 'הצופים': בשיתוף פעולה עם הנהגת צופי תל אביב. צומצמה כמות השוקולד, השוקו, ומוצרי הבשר המעובד והורחב השימוש בירקות ובפירות מקומיים ובתחליפי חלבון מהצומח. בקרב כ-8,000 חניכי תנועת הצופים בעיר, במקביל וללא שינוי תקציבי, הנהגת הצופים הארצית אימצה את התפריט והשפיעה על כ-80,000 חניכות וחניכים ברחבי הארץ.

*       פיילוט שילוב מכונות אוטומטיות לממכר פירות טריים במרכזים הקהילתיים: במטרה לעודד ילדים ובני נוער לאכול פירות וירקות – שת"פ בין המחלקה לקהילה וספורט בעיריית תל אביב-יפו ומשרד הבריאות לשילוב מכונות אוטומטיות לממכר פירות טריים במרכזים הקהילתיים.

*       שדרוג הכיבוד המוגש באירועים וישיבות עירוניים באמצעות בית מאפה לנוער "קוקיות" של מחלקת "אכפת": נערים ונערות המשתתפים במיזם "קוקיות", מיזם המאפשר לבני נוער נושרים להשתלב במעגל העשייה, ייצרו מזון בריא לישיבות ולוועדות עירוניות על בסיס קבוע ושוטף, וכן, לאירוע השקת תכנית 'בתיאבון'. זאת מתוך הבנה שמדיניות מזון בריא מתכתבת עם היוזמה החברתית בבסיס המיזם.

*       מזנונים תומכי מדיניות מזון בריא נפתחו במרכז הקהילתי בדב הוז וכן שודרג התפריט במזנון החדש בבניין הנדסה לתפריט שהופך את הבחירה הבריאה לבחירה הקלה ומציע מגוון סלטים וכריכים במחירים הוגנים.

*       הדגמה לצוותי הגן בהשתתפות כ-1,500 גננות וסייעות של מהו כיבוד  בריא, טעים ומקורי למסיבות ימי ההולדת ולאירועים השונים בגן.

בשנת הלימודים הקרובה, תשע"ז:

  • קורסים ייחודיים לסייעות בצהרונים, להקניית הרגלי אכילה מומלצים לילדים בזמן ארוחת הצהריים, בהנחיית תזונאית מוסמכת.
  • הכשרת סייעות בצהרונים במסגרת חוגים, תכנים ופעילויות חוג בישול בריא, בהנחיית שפית, לקבלת כלים מעשיים להעברת פעילויות חווייתיות לילדים.
  • השתלמות לצוותי הגנים בשלושה מרחבים בעיר, בשיתוף משרד החינוך ועמותת "מהיום", על מנת לספק כלים יישומיים לצוותי הגן להטמעת חשיבות התזונה הבריאה לגדילה, התפתחות ועידוד פעילות גופנית כחלק משגרת היום. ההשתלמות צפויה להשפיע על כ1500 ילדי העיר והוריהם.
  • סדנת המקרר הבריא להורים וילדים, בדגש על דרום העיר, בשיתוף עמותת "מהיום". בכדי ליצור שיח אחיד בין התכנים הנלמדים במערכת החינוך ובין השיח המשפחתי. מטרת התהליך היא העצמת התושב ומתן ידע בנושאים בריאותיים ותזונתיים על ידי העשרת ארגז הכלים לצריכה נבונה, הצבת גבולות וניהול הרגלי אכילה.
  • במסגרת פרויקט "אוכלים יחד" בבתי הספר היסודיים המשתתפים בתכנית ההזנה של משרד החינוך (בה מוגשות כ-5,000 מנות ביום, בדרום ובמזרח העיר), תוגש מנה צמחונית אחת בשבוע ובשאר ימות השבוע ישודרג התפריט למנות בשריות מנתח שלם. בחלק מבתי הספר יוקם "מועדון בתיאבון" שיעודד ילדים לקחת אחריות על הרגלי האכילה וצמצום בזבוז מזון בבית הספר.
  • קורס ייחודי לניהול תזונה בריאה ובת קיימא לעובדי העירייה למתן כלים להנעת שינוי, תוך דוגמה אישית, הגשת הכיבוד בישיבות ובאירועים ביחידות העירוניות השונות. הקורס פותח בשיתוף עמותת 'מהיום', הפורום הישראלי לאורח חיים בריא ויועצים מקצועיים מומחים בתחומם.       

ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי: "כבר שנים שאנחנו עושים כמיטב יכולתנו להטמיע בקרב תושבינו מודעות לאורח חיים בריא, ומעודדים פעילויות ספורטיביות בדרכים מגוונות. זה אך טבעי שהשלב הבא יהיה עידוד צריכת תזונה בריאה, ואין מקום ראוי להתחיל ממנו מאשר בקרב ילדי העיר; בצהרונים, גנים, בתי הספר, במרכזים הקהילתיים ובתנועות הנוער".

סגנית ראש עיריית תל אביב- יפו, מהרטה ברוך רון: "היה לי הכבוד לחתום בשם העיר על אמנת מילאנו שהביאה לגיבוש "בתיאבון" – מדיניות מזון עירונית. זו בשורה של ממש לתושבי העיר, כשבהמשך למאמצים התמידיים לשיפור איכות החיים של התושבים, אנו מובילים מהלך עירוני ששם דגש על תזונה בריאה ואורח חיים בריא. מדובר בתכנית מקיפה שתעשה מהפכה באופן שבו אנו צורכים מזון החל מגיל הינקות ועד הגיל השלישי, ובכך אנחנו מצטרפים למגמה העולמית של צריכת מזון בריא והשקעה באורח חיים בריא. אני שמחה שאימצנו כעיר את הנושא החשוב הזה ושאנו שמים אותו בראש סדרי העדיפויות".

קרדיט תמונת הנושא: כפיר סיון.

Print Friendly, PDF & Email

השאר תגובה

דואל שלך לא יפורסם.

דילוג לתוכן