עיריית תל-אביב–יפו, עמותת קעליטה (ארגון הגג של עולי צרפת בישראל), קרן פטריק ולינה דרהי וקרן אדליס משלבים כוחות בכדי לפתור את בעיית התעסוקה של העולים מצרפת
משלבים כוחות למען העולים: במטרה לסייע בפתרון בעיות התעסוקה של אלפי העולים מצרפת המתגוררים בתל-אביב-יפו וסביבתה, החליטו עיריית תל-אביב-יפו, עמותת "קעליטה" (ארגון הגג של עולי צרפת בישראל), קרן פטריק ולינה דרהי וקרן אדליס להקים "בית תעסוקה".
בית התעסוקה, הממוקם ברחוב לילינבלום 7 בת"א, הוא מיזם ייחודי שמטרתו לסייע לעולים דוברי צרפתית שמתקשים למצוא תעסוקה בישראל באמצעות השמה בשוק העבודה הישראלי, ייעוץ והכוונה תעסוקתית, סדנאות הכשרה מקצועיות, סיוע לעולים בהכרת התארים האקדמאיים ולאלו העוסקים במקצועות המצריכים רישוי (תחומי הבריאות והפרא רפואי, הנדסה, יועצי השקעות וביטוח וכד') ועוד. לפני כשנה וחצי נפתח "בית תעסוקה" בירושלים ביוזמת עמותת "קעליטה", ומאז הקמתו – סייע לאלפי עולים דוברי צרפתית למצוא את מקומם בשוק העבודה.
לפי נתוני עיריית תל-אביב-יפו, מתגוררים בעיר כ-56,000 עולים שעלו משנת 1989 ומהווים כ-13% מתושבי העיר. תל-אביב יפו נחשבת לעיר המובילה בארץ בקליטת עלייה; ב-5 השנים האחרונות הגיעו לעיר למעלה מ-13,000 עולים, כאשר כ-5,000 מתוכם הינם דוברי צרפתית. מרכז התעסוקה עתיד לעזור להם ולדוברי צרפתית נוספים המתגוררים במרכז הארץ.
רונית פרבר, ראש מנהל קהילה בעיריית תל-אביב-יפו: "אנחנו גאים ושמחים בפתיחת מרכז התעסוקה החדש, שהוא חלק בעשייה העירונית והתמיכה שאנו מעניקים לעולים בעיריית תל-אביב-יפו; עשייה אשר מוכיחה את עצמה במהלך השנים. חשוב לנו לסייע לעולים להשתלב בכל תחומי החיים ואין ספק שהתעסוקה הוא נושא עיקרי וחשוב בהשתלבות. אנחנו רואים בכך הצלחה גדולה שעולים רבים מוצאים בתל-אביב-יפו את ביתם ותורמים להיותה עיר מעניינת, מגוונות וקוסמופוליטית".
אריאל קנדל, מנכ"ל ארגון "קעליטה" (ארגון הגג של עולי צרפת בישראל), מספר: "הבעיה הגדולה והכואבת ביותר עימה מתמודדים העולים מצרפת היא בעיית התעסוקה. למרות שתל-אביב בפרט, ואיזור המרכז בכלל, נתפסים כבעלי אפשרויות תעסוקה רבות, רבים מהעולים דוברי הצרפתית אינם מועסקים במקצוע שלהם, כישוריהם אינם באים לידי ביטוי והם אינם עובדים – או שהם עובדים בעבודות זמניות כמו טלמרקטינג, מוכרים וזבנים. אנו מנסים לסייע להם למצוא את דרכם בשוק העבודה הישראלי, מתוך הבנה שמציאת עבודה מותאמת היא תהליך ארוך שצריך להתכונן אליו בקפידה והיא המפתח המרכזי לקליטה מוצלחת בארץ. ללא פרויקטים ויוזמות מסוג זה, לצד פעולות נוספות שחייבות להגיע מכיוון המגזר הציבורי – כמו יצירת מסלולי קליטה לעולים הכוללים פתרונות דיור ותעסוקה שאינם קיימים כיום, לא ניתן יהיה לממש את הפוטנציאל הגדול של העולים דוברי הצרפתית, וכמובן שגם לא לשנות את מגמת הירידה החדה בכמות העולים שמגיעים כיום מצרפת לישראל".
***
רקע: יהדות צרפת הינה השנייה בגודלה בעולם, ולפי ההערכות מונה בין 470 אלף ל-500 אלף יהודים. אחרי מספר שנים בהן צרפת הייתה המדינה ממנה עולים הכי הרבה יהודים, חלה בשנים האחרונות ירידה דרסטית: מ-8,000 עולים ב-2015 (שנת שיא) לכ-5,000 עולים ב-2016, 3,356 עולים ב-2017, ובשנת 2018 מסתמנת ירידה של כ-30%, וההערכה היא שעד סוף השנה יעלו כ-2,300 עולים בלבד. הבעיה הגדולה והכואבת ביותר עימה מתמודדים העולים מצרפת היא בעיית התעסוקה, והיא אחד הגורמים המרכזיים לירידה החדה בכמות העולים.
עולים רבים מצרפת מתמודדים עם קשיים במציאת עבודה; למשל, מאות אחיות עולות מוסמכות, שכיום לא יכולות לעבוד בארץ במקצוע שרכשו בגלל שמדינת ישראל לא מכירה בהסמכה שלהן (וזה למרות שמערכת הבריאות בישראל סובלת ממחסור משווע בכוח אדם). למשל, פסיכולוגים ומהנדסים, שהוכשרו בצרפת ולא יכולים לעבוד במקצוע שלהם. חלקם מנסים להתמודד ומסתפקים בעבודות זמניות במטרה לשרוד (טלמרקטינג, מוכרים, זבנים), חלקם מבינים שיוכלו לחיות בישראל רק במידה ויעבדו/יתפרנסו בצרפת ויחיו על קו ישראל-צרפת (תופעה שזכתה לכינוי "עליית בואינג"), וחלקם מתייאשים סופית וחוזרים לצרפת (כ-10% מהעולים לישראל מצרפת חוזרים לארץ מוצאם במהלך שלוש השנים הראשונות בארץ).
אודות "קעליטה": עמותת "קעליטה", שהוקמה ביוני 2015 על ידי הפילנתרופ ואיש העסקים היהודי-צרפתי מרק אייזנברג, היא ארגון הגג של עולי צרפת בישראל. קעליטה שמה לה למטרה לסייע ולהביא לשיפור משמעותי בקליטת העולים דוברי הצרפתית, להעלות את חשיבות העלייה והקליטה ולהציב אותה בראש סדר העדיפויות של החברה בישראל – ובכך לתרום לפתרון בעיות הנוגעות לכלל החברה הישראלית. מאז החלה לפעול, שיפרה העמותה משמעותית את סיכויי ההצלחה של העולים מצרפת בארץ וחיזקה את התרומה הכלכלית, החברתית והרוחנית של העלייה מצרפת.
השאר תגובה