גירוש אזרחי דרום סודן חוקי – כך קבע היום בית המשפט המחוזי בירושלים

בית המשפט המחוזי בירושלים דחה הערב את עתירת ארגוני השמאל כנגד בקשת שר הפנים אלי ישי לגרש מהארץ שוהים בלתי חוקיים אזרחי דרום סודן. בקביעתו זו נתן בית המשפט אור ירוק לגירושם חזרה למולדתם והפסיק בכך את "ההגנה הקולקטיבית" להם היו זכאים עד כה מטעם המדינה.

העתירה שהוגשה נגד החלטת שר הפנים, אלי ישי, להפסיק את מדיניות ה"הגנה הקולקטיבית" על אזרחי דרום סודן השוהים בישראל נדחתה הערב ע"י בית המשפט ובכך בוטל בעצם הצו הארעי שהוצא לפני מספר חודשים ושמנע את גירושם עד כה.

בחודש ינואר השנה הודיע מר אלי ישי על שינוי מדיניות "ההגנה הקולקטיבית" ועל כוונת משרדו לנקוט פעולות אכיפה נגד שוהים בלתי חוקיים מדרום סודן, אשר לא יעזבו מרצונם. זמן קצר לאחר מכן הוגשה ע"י ארגוני השמאל הקיצוני עתירה נגדית, בה הם טענו כי החלטת השר ישי איננה מידתית ואיננה סבירה ולכן דינה להתבטל. טענת העותרים הייתה, שהמצב בדרום סודן הוא מצב של עוני מתמשך, לחימה ופגיעה באזרחים, וקושי מטעם הרשויות לספק לאזרחים טיפול רפואי – מציאות שלטענתם לא השתנתה גם לאחר ההכרזה על עצמאות דרום סודן לפני מספר חודשים.  לפי מרכזי הסיוע, ישנם בישראל כ-800 שוהים בלתי חוקיים מדרום סודן אשר קיבלו מהמדינה אשרות שהייה זמניות מכוח חוק הכניסה לישראל.

עם הגשת העתירה בינואר השנה נתן בית המשפט לדרישת ארגוני השמאל צו מניעה זמני שהמשכו נידון היום בבית המשפט. משרד הפנים טען מטעמו הערב במסגרת הדיון בבית המשפט כי לאחר בדיקה יסודית ועדכנית של המצב בדרום סודן וזאת, בין היתר, באמצעות ביקור של שני שגרירים בעבר ובהווה במקום וסיורים שונים שהתקיימו המצב כיום שונה לאין ערו מהמצב אותו מתארים ארגוני השמאל הקיצוני. בין היתר צירפו אנשי משרד הפנים חוות דעת מקצועית מטעם משרד החוץ, אשר פירטה את המצב בדרום סודן ועיקרה היה שאכן יש קשיים במדינה וחוסר יציבות מסוים, אולם חוסר היציבות והמתיחות מאפיין בעיקר את אזורי הגבול בצפון המדינה סמוך למדינת סודן. לדבריהם יתר שטחי המדינה, הרחבים בהיקפם, יציבים ואין בהם בכדי סכנה ואף כיום מתרחשת חזרה המונית של מאות אלפי פליטים למדינה. לפיכך אין עוד הצדקה להחלת מדיניות "ההגנה הקולקטיבית", וניתן להחזיר מבקשי מקלט מדרום סודן המצויים בישראל לארצם.

עוד קבע בית המשפט כי לשר הפנים שיקול דעת נרחב בכל הקשור בהסדרת הכניסה לישראל ולשהייה בה. לדעת השופטים, שיקול דעת זה הוגדר בהתחייבויות בינלאומיות של מדינת ישראל ובפסיקת בית המשפט העליון. עיקר המחלוקת בין הצדדים נסבה סביב עניין מדיניות "ההגנה הקולקטיבית" ובנושא זה פסקו השופטים חד משמעית שאין להתערב בהחלטת שר הפנים להפסיק מדיניות זו ובעצם נתנו לו אור ירוק להתחיל בפעולת הגירוש.

 

Print Friendly, PDF & Email

השאר תגובה

דואל שלך לא יפורסם.

דילוג לתוכן